Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

és ez így hogy? minek? kinek? miért? nehogy már!

easter egg

2019/04/29. - írta: wjozsi

Az "easter egg" kifejezés egy kedves ősmagyar eredetű szokásra emlékeztet. Eredetileg "Eszter ég" formában és értelemben használták, s csakugyan egy konkrét esetre vezethető vissza.

Történt, hogy egy Eszter nevű szittya lány tavaszi jurtatakarítás közben úgy fordult, hogy kötényének széle a tűzhelyre libbent és lángra kapott. Eszter kimenekült, és szerencséjére a legények - ó, azok az igaz magyar legények - épp a közelben voltak. Szaladtak mindahányan, hozták is vödrökben a jó magyar vizet, és azt Eszterre zúdítva hamar eloltották a tüzet. Ennek emlékére télvíz után újra és újra eljátszották az eseményt, és a szokás szétszaggatott hazánkban húsvéti locsolás formájában ma is tovább él. Más országokban azonban a kifejezés eltávolodott eredeti jelentésétől, bár ugyancsak húsvét táján használják.

Ugyanakkor "rejtett meglepetés" értelemben használni magyar szövegben botorság és tájékozatlanságra vall. Ez még akkor is így van, ha a fenti történet hitelességét illetően még nincs közmegegyezés a néprajzkutatók közt.

Szólj hozzá!

hinni a templomban kell, akarni a WC-n kell

2017/06/21. - írta: wjozsi

Ez a két mondás olyan megbízhatóan jelzi az ostoba, fellengzős embert, mint a lakmuszpapír a kémhatást.

Mindkettő az átkosnak nevezett rendszer iskoláinak linóleummal borított ember- és menzaszagú tantermeinek neoncső-villódzásában penészedő, szünetekben a műanyag lambériás folyosón dohányzó tanáregyéniségeitől származik. Közülük is azoktól, akik fiatalabb korukban színésznek vagy űrhajósnak készültek, utóbb beérték volna egy irattáros vagy villamosvezető állással, de a pályaválasztás során valahogy erre a homályos terra incognitára keveredtek. És senki nem szólt nekik, hogy bizony a tanárság elválaszthatatlan velejárója a sok büdös kölök. Akik nem tanulni járnak oda, akiknek az iskola nem a második otthonuk és akik azt hiszik, hogy még csöngetés előtt beérnek (de nem, és hát "hinni ugyebár a templomban kell"), meg akik a kérdésre csak a helyes választ akarták mondani (de nem, mert azt legfeljebb szerették volna mondani, "akarni a WC-n kell", és az ráadásul nem is a helyes válasz).

Ez a tanárfajta mára kihalófélben van, de az elmúlt idők ódon kriptalehelete a jó, de kritikátlan tanítványok révén a mai napig fel-felböffen a mélyből, hogy e kifejezésekben öltsön szellemtestet. Ha netán (mondom: netán) Te is kimondod elvétve, akkor magad is áldozat vagy, de tehetsz ellene - sürgősen felejtsd el őket.

A történelmi igazságtétel miatt álljon itt az ellenpont is: hinni mindenhol szabad, de a templomban sem kell, továbbá mindenki ott és azt akar, ahol és amit csak akar. Azt hiszem.

6 komment

mosolyt csal az arcára

2017/06/08. - írta: wjozsi

Ezt a negédes szófordulatot azok használják rendszeresen, akik ugyanilyen rendszerességgel visszasírják a régi jó filmsorozatokat azokból az időkből, amikor még egy szegény rabszolgalány képernyőn követett sorsa a fél országot megríkatta. Hisz olyan szép volt, amikor Isaura bájos naivsága mosolyt csalt a békásmegyeri műbőr kanapéjával eggyéizzadt kazánszerelő harcedzett arcára. Az előbbiek szellemi utódjaként el-elsütik továbbá a fiatalabbak közül azok, akik szerint a High School Musical (hájszkúlnyuzikel) még 14 éves kor fölött is megható.

Lássuk be, ez a kifejezés önmagában hordozza a feleslegességet. Mert hát hova a retkes sajtkéreggel átszőtt búbánatba csalna bármi is mosolyt? Nyilván költőinek szánt megfogalmazás ez. De mi abban a költői, az elgondolkodtató, a választékos, ha mondjuk megállapítjuk, hogy hoppá, Jánosnak a hasán van a köldöke?

Ha valami mosolyt csalna a seggére, az igen. Az méltó volna az említésre. De akkor még mindig itt van, hogy csal.

Nem tisztességes eszközökkel készteti mosolyra az arc viselőjét, hanem orvul rácsalja azt a vigyort, ami így közszemlére tett corpus delictiként árulkodik az áldozat manipulált gondolatairól.

Neked viszont immár az igazság fölényes birtokosaként és védettséged tudatában ezentúl nyugodtan mosolyt csalhat az arcodra, ha ezt a kifejezést hallod.

KÖZÉRDEKŰ FRISSÍTÉS: Az imént hallottuk, hogy valakik H2O-t csalnak a vízbe!

Szólj hozzá!

kellemes ünnepeket

2016/12/18. - írta: wjozsi

Ezzel a kedélyes hangzású, jóindulatúnak tűnő, de álságos kifejezéssel több súlyos baj van.

1.) A „kellemes” önmagában is gáz. Kellem? Ó jaj... De jó, nem bánom, kellemes lehet egy parfüm illata vagy egy hátvakarás. Kb. „nem is rossz” értelemben. A 88 éves B.-nagymama szerint például kizárólag a lábvízre lehet jellemző ez a tulajdonság.

2.) Az „ünnepek” a felesleges mellébeszélések melegágyának számító PC beszéd kreálmánya. Értsd: bármit is ünnepelsz mostanában, legyen az karácsony, hanuka, télapó, újév, norvégmintás csúnyapulcsiünnep vagy akár a nagy manitu lólengése - nekem mindegy, mert én leszarom, csak nem akarlak megsérteni vele.

Értem én persze azt is, hogy az olyan vallásos kifejezések, mint például „áldott”, meg „kegyelmekben gazdag” nehezen állnak a mai profán háeresek, menedzserek és egyéb irodisták szájára, nekik javaslom e blog alapítójától hallott vállalati kultúros elvtárs őszinte szavait, aki borgőzösen elmondott beszédét így zárta: „Áldott, ....ööööö.... KLASSZ karácsonyt @##&@!”*

 *A mondat végén megbotlott, így az utolsó szó nyomdafestéket nem tűr, legalábbis egy ilyen ünnepi postban csak azért sem írom le.

csunyapulcsi.jpg

1 komment

teakészítő tanfolyam

2016/11/07. - írta: vészmadár (pica pica)

Teát évezredek óta készítünk. Tanulatlan, jakvajszagú sültparasztok is képesek rá immáron 3000 éve. Még azok is, akik metaforikusan olyan távol lüktetnek a kicsit is haladó és intellektuálisan mérvadó univerzum ütőerétől, mint egyszeri Zámbó Krisztián a jazzkonzervatóriumtól. Mindösszesen vízre van szükség, meg valami növényre, amit beleteszünk, közmegegyezés szerint tealevélre. Nem, ez nem életérzés. Nem, ez nem is szertartás. De, teljesen mindegy, hogy 97 vagy 87 fokos a víz. De, az is mindegy, hogy hány napig szárítottad meg érlelted, nem lehet elrontani: a víz + tealevél kombinációja minden alkalommal megbízhatóan iható és teaízű teát fog eredményezni. Ha te pénzt áldozol arra, hogy megtanulj teát főzni, akkor te reménytelenül idióta vagy, és jobb, ha átgondolod az életed, mielőtt mágneses gyapjútakarós bemutatókra fogsz járni. Ha már most is jársz, öld meg magad. Azonnal.

Címkék: kifejezéseink
2 komment

cukiságbomba, felrobbant az internet, kommentcunami

2016/07/06. - írta: wjozsi

Manapság (megj.: egyszer ez a szó is sorra kerül) kéjes borzongással keresi az emberiségnek a posztmarxista értelemben vett proletariátus szellemi örökségét kinőni képtelen, faéknél egyszerűbb gondolkodású, életének középpontjába a vasárnapi rántott húst helyező szelete a sokkoló híreket, melyeknek a hagyományos természeti katasztrófák mellett mind gyakrabban fő motívumai holmi robbanások. A robbanás, mint fizikai folyamat ugyebár kis helyen koncentrálódó energia hirtelen felszabadulása. Ez lehet kedvező is - például a benzinmotorban -, de az esetek többségében nem szeretjük, ha valami felrobban. A józan többség még azt sem, ha az történetesen épp a "cukiságbomba". A hétköznapi dolgok szerencsére nem szoktak csak úgy felrobbanni. Sem az internet, sem a Facebook, sem a sportvilág, sem az EU-ellenesek tábora. Még akkor sem, ha a fiatal újságírónemzedék mostanában kedvenc trendi szófordulatai között szerepelteti ezt a többi katasztrófa-átértelmezéssel - mint például mosolycunami, földrengésszerű győzelem - együtt, hogy ezzel bevonzza a metrónmobilrólfészbúkozó Kevinek és Dzseniferek reklámfogyasztó seregét.
 
Büntetést e katasztrófa-irányzat alkalmazóinak nem is kell kieszelnünk, beszéljen helyettünk inkább az alábbi Petőfi-apokrif:
Mit érdemel az az okos,
kattintásvadász, na mit?
Borecetes, sütőporos
beöntés cu...
3 komment

kincs a szemétben

2016/06/27. - írta: wjozsi

Nem, a cím szavaival nincs semmi gond, ezúttal csak utal a lényegre. Ma ugyanis véletlenül megnyitottam a spam-folderemet, más néven a levélszemét mappámat, ahol feleslegesen létező emailekben feleslegesen létező szavak kincsestárára bukkantam. Ez ugyebár az a süllyesztő, ahová a levelezőrendszer jótékonyan eltünteti a kéretlen üzeneteket, melyekben jó- és megkérdőjelezhető szándékú cégek ajánlgatják az élethez nélkülözhetetlen szolgáltatásaikat, portékáikat. Az elmúlt napok magyar nyelvű terméséből válogattam:
 
"hajnövesztő lézerfésű"
Ez olyan Star Wars-os kellék lehet. Csak azzal kell vigyázni, hogy az ember mindig szőrmentén használja, máskülönben könnyen beleszalad az agyba.
 
"nagyméretű anion kristály szűrős germánium zuhanyrózsa"
Huh. Bármi is ez, kisméretűben biztos ciki lenne.
 
"mágneses szúnyogháló"
Gondolom minden vasszúnyogot odavonz.
 
"tojáskészítő"
Ezt az én időmben még tyúknak hívtuk.
 
"mágikus locsolócső"
Mit tudhat egy ilyen slag? Vagy várjunk csak... dereng valami... (l. lentebb)
 
"szúnyogcsípés eltávolító eszköz"
Na ez durva lehet. Gondolom kapható hozzá a szúnyogcsípés helyén keletkezett lyukra folt is. Vajon ön-agyműtéthez árulnak eszközöket?
 
"eseményrögzítő kamera"
Ez komolyan egy olyan kamera, amivel eseményeket lehet rögzíteni? Mekkora innováció!
 
"szexbaráti felkérés"
Megtisztelő ismeretlenül egy ilyen felkérést kapni. Az illető tudhat valamit a mágikus locsolócsövemről. Meg hát xxxCiceró szerint az élet mit sem ér szexbarátság nélkül.
 
PS: A végére érve rám tört a kétség: lehet, hogy ezek nem is feleslegesen létező szavak?
 
lezerfesu.png
Yoda mester a hajnövesztő lézerfésűvel
Szólj hozzá!

bizonyítvány

2016/06/13. - írta: wjozsi

Ezt az éppen aktuális szót röviden elintézhetjük: tegye föl a kezét, aki szereti! Na ugye.
 
De évtizedekkel legutolsó bizonyítványunk után talán kihevertük már annyira, hogy a kifejezés jelentésébe is belegondoljunk ezekben a napokban. Mit bizonyít vajon e dokumentum? Hogy eljártunk az iskolába? De hiszen ez nyilvánvaló, állna már a bál, ha nem így lenne. Hogy tanultunk is? Azt épp nem bizonyítja, hiszen kinek ilyen, kinek olyan. Hogy az iskolának van rólunk véleménye? Ezesetben inkább hívnánk koholmánynak.
 
És ha már minden áron a bizonyítás a cél, akkor miért nem "bizonyíték"? Minek a fontoskodó, tudálékos, könyökvédős, írógéppel emailt küldő hivatalnokvégződés? Kérdések, melyekre nincsenek válaszok, de most talán kiugrasztottuk a bokorból a nyúlványt. Aki tudja, e szent helyen válaszolhat.
4 komment

bankol

2016/06/07. - írta: wjozsi

Néhány éve egy reklámban bukkant fel először ez az erősen allergén kifejezés, azóta parlagfű gyanánt kiirthatatlanul terjed. A nyegle óriásplakátokról beköltözött az esti híradóba, onnan az aktuális befektetési MLM snájdig tanácsadóinak csőrből sajtot kiéneklő szókincsébe, végül a nagybani piacon hajnalban retket rámoló Hórukkronaldó és Vologya, a baseball ütős pénzügyi mediátor között a helypénz kapcsán kibontakozó párbeszédbe. És mindenki úgy tesz, mintha ez a szó létezne, pedig.
 
Mondta-e valaha is valaki, hogy reggelente munkába menet pékségel? Előfordult-e már, hogy a cipőboltolási szokásaidat firtatták? Még Vologya sem mondja, amikor bekísérik, hogy én kérem itt szokok rendőrségelni.
 
Ezennel nemzeti ellenállási mozgalmat hirdetünk: aki mostantól meghallja a bankol szót, igazítsa szemét felismeréstől kikerekedettre, és ujját mereven a beszélő mellének szegezve kiáltson így: "ahá, a retek!"
1 komment

tűéles

2016/05/24. - írta: wjozsi

Aki ezt a kifejezést alkotta (és az nem mostanában történt), annak bizonyára vág az esze, mint a tű. Akik pedig azóta is majmolják, nyilván borotvapengével stoppolják a zoknijukat. Mi más indokolná ezt a képtelen szóösszetételt? Persze azt készséggel elismerjük, hogy egy egymilliós fotóapparáttal (+kiegészítők) nem lehet egyszerűen "nagyon éles" képet készíteni, ott már kell egy kis extra. Ez olyasmi lehet, mint a borcímkék nyelvezete, a közönséges gagyilőrét is szánni valóan felcicomázza, hogy az erre vevő, árcédulát szándékosan rajtafelejtő procc népségnek jobban ízeljen a hegy leve. Illik is oda: a keserűmandulás és cigánymeggyes ízvilágot bársonyosan sejtetni engedő kiegyensúlyozott mineráliák üdén harmonizálnak a hosszan lecsengő tűéles savgerinccel*. Ugye hogy fel sem tűnt?
 
A fent említett sznobok számára javasolt új kifejezések még a kőgyors, a villámkemény, a falhideg, a vérmagas, a jégvörös és a toronyfehér. Ja és továbbra se feledkezzünk meg a fogkemény tésztákról...
 
*Erről a boros jelenségről több bejegyzés is született már ehelyütt, korábban szépen összefoglalta egy másik blog: http://wineflow.hu/2015/05/14/felesleges-szavak-a-borleiras-nyelveben/
7 komment
süti beállítások módosítása