Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

és ez így hogy? minek? kinek? miért? nehogy már!

easter egg

2019/04/29. - írta: wjozsi

Az "easter egg" kifejezés egy kedves ősmagyar eredetű szokásra emlékeztet. Eredetileg "Eszter ég" formában és értelemben használták, s csakugyan egy konkrét esetre vezethető vissza.

Történt, hogy egy Eszter nevű szittya lány tavaszi jurtatakarítás közben úgy fordult, hogy kötényének széle a tűzhelyre libbent és lángra kapott. Eszter kimenekült, és szerencséjére a legények - ó, azok az igaz magyar legények - épp a közelben voltak. Szaladtak mindahányan, hozták is vödrökben a jó magyar vizet, és azt Eszterre zúdítva hamar eloltották a tüzet. Ennek emlékére télvíz után újra és újra eljátszották az eseményt, és a szokás szétszaggatott hazánkban húsvéti locsolás formájában ma is tovább él. Más országokban azonban a kifejezés eltávolodott eredeti jelentésétől, bár ugyancsak húsvét táján használják.

Ugyanakkor "rejtett meglepetés" értelemben használni magyar szövegben botorság és tájékozatlanságra vall. Ez még akkor is így van, ha a fenti történet hitelességét illetően még nincs közmegegyezés a néprajzkutatók közt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feleslegesszavaink.blog.hu/api/trackback/id/tr1914793390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása