Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

és ez így hogy? minek? kinek? miért? nehogy már!

tűéles

2016/05/24. - írta: wjozsi

Aki ezt a kifejezést alkotta (és az nem mostanában történt), annak bizonyára vág az esze, mint a tű. Akik pedig azóta is majmolják, nyilván borotvapengével stoppolják a zoknijukat. Mi más indokolná ezt a képtelen szóösszetételt? Persze azt készséggel elismerjük, hogy egy egymilliós fotóapparáttal (+kiegészítők) nem lehet egyszerűen "nagyon éles" képet készíteni, ott már kell egy kis extra. Ez olyasmi lehet, mint a borcímkék nyelvezete, a közönséges gagyilőrét is szánni valóan felcicomázza, hogy az erre vevő, árcédulát szándékosan rajtafelejtő procc népségnek jobban ízeljen a hegy leve. Illik is oda: a keserűmandulás és cigánymeggyes ízvilágot bársonyosan sejtetni engedő kiegyensúlyozott mineráliák üdén harmonizálnak a hosszan lecsengő tűéles savgerinccel*. Ugye hogy fel sem tűnt?
 
A fent említett sznobok számára javasolt új kifejezések még a kőgyors, a villámkemény, a falhideg, a vérmagas, a jégvörös és a toronyfehér. Ja és továbbra se feledkezzünk meg a fogkemény tésztákról...
 
*Erről a boros jelenségről több bejegyzés is született már ehelyütt, korábban szépen összefoglalta egy másik blog: http://wineflow.hu/2015/05/14/felesleges-szavak-a-borleiras-nyelveben/
7 komment

sör- és borkorcsolya

2016/05/17. - írta: wjozsi

[Megjegyzés: Már rég elkészült ez a poszt, amikor fölfedeztem, hogy két éve szerzőtársam sokkal markánsabban kifejtette véleményét ugyanerről. Az övé jobb.]
 
Közeledik a nyár, eljött a címben emlegetett télisportok ideje. No de álljunk csak meg egy szóra! Láttatok már korcsolyát? Most képzeljétek el, hogy addig kicsinyítitek, amíg be nem fér a szátokba, hogy egy, a hüllőktől ellesett félköríves nyakmozdulattal lenyelhessétek. Bizony erőlködni kellene hozzá rendesen. Ugye már a gondolat is elborzaszt? Hiszen végighasítaná a garatot, majd a nyelőcsövet, a gyomorban súlyos belső vérzéseket okozna, és azután a kevésbé szerencséseknek még a bélrendszerét is összekaszabolná, az örök mázlisták ezt talán már meg sem érnék. A korcsolya nem ennivaló, nem csúszik és nem passzol semmilyen alkoholos italhoz. Az ugyanis a jég. Ha a csúszástól is eltekintünk, akkor a sütemény, a sajt, az olajos magvak.
 
A gasztronómia és az élelmiszeripar területe amúgy is látványosan felülreprezentált a felesleges szavak világában, hát kérem ezt legalább hagyjuk!
 
PS: Személyes megjegyzés: igazából sajnos szeretem mindkét szót. Talán a sör és a bor miatt.
1 komment

nem kicsit

2016/05/10. - írta: wjozsi

Látszólag ártalmatlan alapszavak ezek. Ám a belőlük torzszülöttként alkotott állandósult szókapcsolat a legeslegfeleslegesebb kifejezések számát szaporítja "nem kicsit" (jaj). Ha valaki egy kérdésedre ezzel felel, folytasd a kérdezést, amíg rendes választ nem kapsz:

Hanem mégis mennyire? Igen, annyira? És miért nem azzal kezdted? A csapostól is egy nem meleg nem málnaszörpöt kérsz nem műanyag nem vázába? A csajodat/pasidat elviszed nem múzeumba, hogy ne meghallgassatok egy nem horror nem színdarabot? Utána nem idegen helyre mentek nem világmegváltani nem kicsit? És mi lenne, ha azt mondanád, hogy kérsz egy korsó hideg sört? Ha a szíved hölgyét/lovagját moziba vinnéd, megnézni egy romantikus filmet? Utána hazavinnéd és (beszélgetnétek), de nagyon?

Szólj hozzá!

hajóvonták

2016/05/03. - írta: wjozsi

Ez a kifejezés némiképp kakukktojás itt, mert amióta nem halljuk naponta a rádióban, átkerült feleslegesen létező szavaink közül a fájóan hiányzó szavaink közé. E jelenséget a tudomány nosztalgikus kognitív agyalágyitisz-hatásnak nevezi. Amint valami régi szarság elég régi ahhoz, hogy fiatalságunkra emlékeztessen, azonnal kedves, visszavágyott emlékké nemesül. Egészen 2007-ig sok-sok évtizeden keresztül minden délben hosszú percekig olvasták föl a Petőfi rádió kellemes hangú bemondói a vízállásjelentést, amely sorra vette hazánk jelentősebb folyóvizeinek főbb szakaszait. A víz aktuális magassága mellett megtudhattuk, épp apad vagy emelkedik a vízszint, ami kétségkívül nem volt haszontalan a környéken élőknek. Ez az információhalmaz egészült ki rendre a következő rejtélyes félmondattal: "hajóvonták találkozása tilos". Abban az időben (és gondolom, ez ma sincs másképp) ezer emberből jó, ha egy tudta, mik is azok a hajóvonták egyáltalán, akinek pedig köze is volt bármiféle hajóvontához, az összesen legfeljebb ha száz embert kitett az akkor még tízmilliós országban. Ez 0,001%. Mintha ma a 99 lakosú Zala megyei Vöckönd szerepelne minden áldott nap a hírekben: "Vöcköndiek figyelem, Mari néni tehene rosszat ehetett, az ebből fakadó szagokat Alibánfa felé fújja a szél, ezért az Arany János utca végében lakók jól teszik, ha becsukják az ablakot. Igen Gazsi, te is."
 
Most e blog példásan őszinte szellemiségéhez híven valami kegyetlen és visszavonhatatlan dolgot akartam kívánni annak a túlbuzgó csinovnyiknak, aki e felesleges szót beerőltette a mindennapjainkba, de meggondoltam magam, mert közben eszembe jutott édesanyám, amint szigorúan a legnagyobb kánikulában is a napra húzott rozoga nyugágyán hullott almát hámoz az uzsonnára épp kellemesen kihűlő kompóthoz, s mi gyerekek sorban állunk az almahéjért, miközben a nyugágy tartozékának számító Szokol rádióból megnyugtató monotonitással szól: "...a Tisza Szolnokig árad, másutt apad. ... A Dunán az 1873-as folyamkilométernél hajóútszűkület, szélessége 70 méter, hosszúsága 2000 méter, hajóvonták találkozása tilos..." Az almát még mindig hámozza ő, de már az unokáknak, akik okostelefont nyomkodva talán észre sem veszik, hogy a rádió is szól még, de már ott sem érdekel senkit, találkoznak-e azok a hajóvonták.
 
PS1: Érzem én, hogy ez a poszt egy szentimentális trutymó lett
 
PS2: Ja és a hajóvonta = a vontatóhajó és a mellékötött vagy utána akasztott úszóegységek összessége.
7 komment
süti beállítások módosítása