Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

és ez így hogy? minek? kinek? miért? nehogy már!

unortodox

2016/04/29. - írta: wjozsi

Lássuk csak: épp fenn állunk egy emelvényen, kamerákkal, mikrofonokkal és ellenséges lelkületű újságírókkal körülvéve, miközben önbizalmat sugározva, de belülről feszengve már két és fél ezredmásodperce azon tűnődünk, melyik is az a kifejezés, amelyik épp a nyelvünkön van, csak pont most nem jut eszünkbe, pedig az elődeink és a saját elfuserált kapkodásunk által dagasztott fekáliakupacból improvizációs technikákkal és elterelő hadműveletekkel előre menekülő stratégiánkat az jellemezné legtalálóbban. Ilyenkor megbocsátható, ha jobb híján ez a szó ugrik be. De csak ilyenkor. Máskülönben ezt a kellemetlen hangzású, viszketést, szemrángást, enyhe émelygést okozó kifejezést főleg azok a koncerteken tablettel hadonászó közgazdászpalánták használják, akik minden második mondatukba igyekeznek egy általuk sem pontosan értett fordulatot fűzni, amitől hitük szerint egy csapásra dörzsöltnek és tudományosnak látszanak. Igazából unortodox az, amikor az öreg ciceszbejszer azzal tesz egy utolsó kétségbeesett próbálkozást a nála negyven évvel fiatalabb Yedidahnál, hogy levágatja a pajeszát. Nem. Jön. Be.

8 komment

lájtos (lightos)

2016/04/26. - írta: wjozsi

Ez olyannyira felesleges szó, hogy még leírni sem lehet rendesen, mégis ezzel adja a világ tudtára a nemzet ama bizonyos százaléka, mekkora tahó is ő. Vagyis miket beszélek, egészségtudatosat akartam írni, aki gyúrás után norbiábdét piskótával tunkolja a kolbászos lecsót, miközben konditermi kalandjait meséli tizenhét szóból álló szókincsével a szoláriumból hazatért barátosnőjének. Természetesen lájtos kólával öblöget, mert körülötte a wc-papírtól kezdve a szalonnapörcig minden lájtos. És ami a legfurcsább, e javíthatatlan embertípus mellett van még egy réteg, amelytől nem idegen ez a kifejezés: a kedves öreg nénik népes tábora, akik mellé szinte vágyakozva képzelünk zebrát, hogy szelíden átkísérhessük rajta őket, mígnem a játszótéri kispadnál meg nem halljuk egy példányukat, amint Döncikét, a hamburgeren hízott félhülye unokáját nógatja, ugyan igyon már még egy kicsit abból a lájtos energiaitalból.
De ne legyünk túl szigorúak. A szó használata a következő értelemben természetesen megengedhető: "Há de Gazsi dik má! Minnyá jön a lájtos kocsi!"
lajtos.jpg
(Kép eredetijének forrása: Origo)
6 komment

iparkodj

2016/04/18. - írta: wjozsi

Elsősorban így, felszólító módban. Ez a szó több sebből vérzik és minden bizonnyal sokunkban további sebeket tép fel. Egyrészt nem világos, mi köze az iparnak ahhoz, hogy az illető csipkedje magát (ez is blogbejegyzést érne), vagyis siessen. Ezzel az erővel lehetne mezőgazdaságkodj vagy kereskedelemkedj is. Másrészt - és ez a nagyobbik baj - ezt a szót már rég kisajátították maguknak azok az óvodai dadusok, akiknek kis gödröcske alakult ki a könyökük fölött a valószínűtlenül vastaggá fejlesztett felkar-hájukon, nájlonköpenyt (direkt á-val) hordanak térdig fűzős cipővel és a törülközőt türülközőnek mondják. Ilyen dada pedig minden óvodában akad legalább egy. Megáll a hipószagú linóleummal borított folyosó végén és a bóklászó gyermekekre lesből támadva ráordít: iparkodj! (vidéken iparkoggyá!). Nem véletlen, hogy aki volt óvodás, az még felnőtt korában is összerezzen e kifejezés hallatán. Kérjük, kerüljék használatát!

iparkodj.jpg

(Eredeti kép forrása: commons.wikimedia.org)

3 komment

epikus

2016/04/12. - írta: wjozsi

Egyre több helyen bukkan fel ez a nyelvidegen förmedvény, ami sajnos az alkalmi szövegkörnyezetek ismeretében nem annak köszönhető, hogy az ifjúság érdeklődése ismét a hagyományos művészeti formák felé fordult - jóllehet "az epika elbeszélő irodalom, az irodalom három műnemének egyike, az epikus vagy elbeszélő művek összefoglaló elnevezése" (Wikipédia) - hanem inkább annak, hogy a magyar nyelvet orvul megerőszakolók más nyelvekkel is hadilábon állnak. Mi más magyarázná különben az olyan kijelentéseket, hogy az új lövöldözős játék epikus, vagy hogy "jön az epikus hétvége ahol nagy eséllyel találhattok a küldetéseken epikus cuccokat", esetleg az alig néhány napja az Indexen talált "elég epikus az új Warcraft-előzetes"?
A témához illően mégis szokatlanul szelíd, jellegét tekintve kifejezetten epikus büntetést javaslunk vezeklésül a szóban forgó kifejezést nem irodalmi értelemben használóknak: írják le Proust "Az eltűnt idő nyomában" című regényfolyamát első osztályos vonalazású füzetekbe mondjuk százszor, és mindig biggyesszék a végére, hogy "na ez epikus". De gyöngybetűkkel ám!
PS: Ez a penitencia kb. 150.000.000 szót jelent, ezért a szükséges időkeret megteremtése mellett célszerű valamely papírgyárral is megállapodni: a közel 120.000 füzet tömege kb. fél tonna, ennyinél már jár némi kedvezmény.
epika.jpg
(Montázs forrásai: www.iceis.pl/epika/ és index.hu/mindekozben/poszt/2016/03/27/eleg_epikus_az_uj_warcraft-elozetes/)
1 komment

állam bácsi

2016/04/05. - írta: wjozsi

A nagyon csekély jelentőségű ember végtelenül irritáló, gügyögve, heherészve önmagáról szegénységi bizonyítványt kiállító kifejezése. Használata gyakran ironikusnak szánt felhanggal, olyasformán történik, mintha az illető azt akarná sugallni, "tudom, hogy te is tudod, hogy tudom, hogy tudod, hogy ezt csak félig komolyan mondom, de mi mindketten jófejek vagyunk, csak én egy kicsit mégjobban, ezért most ilyen viccesen fogalmazok". Segít a kifejezés helyretételében, ha Pumukli hangján képzeljük el, valahogy így: "Állam bácsi elvesz ezt, állam bácsi elvesz azt, nem látják a kis ravaszt". Ahányszor elhangzik e kifejezés, jusson eszünkbe az internetes népművészetben elterjedt kép, melyen Batman képen törli Robint, csak itt a nyálas famulus váratlan fordulattal még reagál is: "Üss még, betmenbácsi!"

allambacsi.jpg

2 komment